Follow-up Conferința & Seminarul cu tema: „Evaluarea pentru raportare financiară și pentru impozitare” - Cluj-Napoca, 7-8 februarie 2025

Cea de-a 18-a ediție a conferinței „Evaluarea pentru raportare financiară și pentru impozitare” a avut loc în data de 8 februarie 2025, la Cluj-Napoca, la Grand Hotel Italia. Aceasta a fost precedată de seminarul „Evaluarea pentru impozitare și evaluarea pentru raportare financiară”, în data de 7 februarie 2025, Lectori:
- Adrian Vascu - Președinte ANEVAR 2008-2009 și 2014-2015 | Senior Partner VERIDIO
- Radu Timbuș - Președinte ANEVAR 2022-2023 | Director EVAL TRANSILVANIA CONSULTING
Speakerii din 8 februarie și câteva detalii despre temele abordate:
Adrian VASCU – Președinte ANEVAR 2008-2009 și 2014-2015 | Senior Partner VERIDIO și-a intitulat prezentarea: Vine un moment al schimbării? Principalele puncte din speech-ul său au făcut referire la integrarea AI în activitatea curentă, tranziția de la homo neanderthalensis la homo digitalis și cea de la sănătos la nesănătos, toate acestea demonstrând un trend evident al schimbării, inclusiv în profesia de evaluator. Tool-urile AI au atins un nivel ridicat de competență de replicare a inteligenței umane, într-un interval de timp foarte scurt, iar acest aspect a fost ilustrat cu un cântec realizat integral cu ajutorul AI, un posibil viitor Imn al ANEVAR (disponibil pe pagina oficială de Facebook a ANEVAR).
Radu TIMBUȘ – Președinte ANEVAR 2022-2023 | Director EVAL TRANSILVANIA CONSULTING a discutat despre reintroducerea „Taxei pe stâlp”, în contextul impozitării & raportării financiare, introducând o serie de exemple de clădiri speciale și echipamente pentru care va fi dificilă încadrarea sau identificarea pentru grupa celor care vor fi afectate de această taxare. De asemenea, a indicat industriile care sunt vizate de reglementarea la care s-a renunțat în anul 2017, după 3 ani, dar care a revenit în legislație la începutul acestui an.
Sorana CRIȘAN – Vicepreşedinte - Preşedinte al Comisiei ştiinţifice şi de standarde | Director Asociat - Departament Evaluare KPMG Advisory a prezentat cele mai noi modificări survenite în colecția nouă de Standarde – SEV 2025, ce se va afla pe transparență decizională înainte de Conferința Națională din această primăvară. Urmăriți, așadar, publicarea lor pe site-ul ANEVAR.
Cristina GRIGORESCU – Membru al Comisiei ştiinţifice şi de standarde | Lector ANEVAR | Head of Collateral Department Risk Division, Raiffeisen Bank a susținut prezentarea: Câteva întrebări... și răspunsuri. Dintre temele de reflecție propuse: ESTE VALOAREA JUSTĂ ASIMILABILĂ CU VALOAREA DE PIAȚĂ ÎN SCOP DE GARANTARE?; MODUL DE RAPORTARE A VALORII PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ ESTE POTRIVIT PENTRU SCOPUL DE GARANTARE?; ASPECTELE JURIDICE LA EVALUAREA PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ AU ACEEAȘI IMPORTANȚĂ CA PENTRU GARANTARE?; FACTORII DE MEDIU SUNT RELEVANȚI ÎN EVALUAREA PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ?; SUNT EVALUATORII PROCESATORI DE DATE PERSONALE?
Cristian DEMETRESCU – Lector ANEVAR | Director ROMNIVAL a adus în discuție Duratele de viață ale construcțiilor, mașinilor, echipamentelor și instalațiilor, trecând prin specificul abordării prin cost vs. aplicarea acestei abordări în vederea stabilirii valorii de impozitare. De asemenea, a detaliat specificul categoriilor de durate de viață: DVF – durata de viață fizică, DVE – durata de viață economică și DVU – durata de viață utilă.
Mihai SÎRB – Trezorier ANEVAR | Lector ANEVAR | Director operațional CMF Consulting a vorbit despre Evaluarea MEI în context de Raportare Financiară: necesitate sau opțiune? Prezentarea sa a inclus studii de caz complexe.
Dragoș DOROȘ – Consultant fiscal, Camera Consultanților Fiscali | Managing Partner ASD Tax SRL a detaliat ultimele provocări pentru mediul de afaceri, izvorâte din modificările legislative recente: impozitul pe construcții, impozitul minim pe cifra de afaceri, taxa pe lux, restricțiile din zona bugetară, majorarea impozitului pe dividende, diminuarea plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din anumite industrii etc.
Bogdan MITROI – Manager, Ernst & Young a concluzionat în finalul prezentării sale - Testul de depreciere - Abordarea prin cost versus IAS 36: Testul de impairment nu este întotdeauna adecvat pentru testarea (și estimarea) deprecierii externe în Abordarea prin cost.
Vă mulțumim pentru participare și vă așteptăm la toate conferințele noastre!