NEWSLETTER OCTOMBRIE 2022
 
Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România
 
 
Știri ◾ Conferința „Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” – ediția a 10-a, SUCEAVA, 29 octombrie 2022 ◾ PROGRAMUL SEMINARELOR DE PREGĂTIRE CONTINUĂ – toamnă 2022 ◾ RECOMANDĂRI DE ELABORARE A STUDIILOR DE PIAȚĂ PREVĂZUTE LA ART. 111 DIN CODUL FISCAL ◾ UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA ORGANIZEAZĂ ÎN PARTENERIAT CU COMISIA DE BUGET, FINANȚE ȘI BĂNCI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, CEA DE A XV-A EDIȚIE A CONFERINȚEI „ZIUA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA“ ◾ SEMINAR WAVO - 10 NOIEMBRIE, ORA 14:00 ◾ OFERTĂ CARTE - perioada 1-30 noiembrie 2022 - magazin.iroval.ro ◾ Activitatea internațională a ANEVAR
 
Evenimente viitoare
 
Poziția oficială ANEVAR
 
Newsletter-ul și în spațiul oficial ANEVAR de social media
 

Conferința „Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” – ediția a 10-a, SUCEAVA, 29 octombrie 2022

Conferința „Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural-istoric” – ediția a 10-a, SUCEAVA, 29 octombrie 2022

ANEVAR a organizat la Suceava, în perioada 28-29 octombrie, două evenimente profesionale ce au oferit membrilor noștri ocazia unui networking de calitate și accesul la informații despre cele mai recente evenimente cu impact asupra activității de evaluare (legislative și de reglementare a profesiei, provocări și soluții identificate etc.).

Astfel, în 29 octombrie a avut loc cea de-a 10-a ediţie a conferinţei cutema „Evaluarea bunurilor din patrimoniul cultural - istoric”.

Speakerii și temele conferinței au fost:

  • Gabriel HEREA – Preot paroh, ghid şi doctor în istoria artei, la biserica monument UNESCO de la Pătrăuţi, a vorbit despre: Ignoranță și conflict în valorizarea socială a unui monument istoric. Studiu de caz: Discursul luminii de la Pătrăuţi. Prezentarea sa a fost extinsă cu o vizită la monumentul prezentat în cadrul conferinței. Monumentul a fost construit în 1487 de Ștefan cel Mare. Ghidul nostru ne-a vorbit despre mixul dintre geometria solară și cosmologie, specific acestei construcții, și semnificațiile prezenței simbolice a soarelui în anumite perioade ale anului în interiorul lăcașului din Pătrăuți.

  • Radu TIMBUȘ – Președinte ANEVAR | Director EVAL TRANSILVANIA CONSULTING SRL, a detaliat cuprinsul formei finale a Recomandărilor de elaborare a studiilor de piață prevăzute la art. 111 Codul fiscal, elaborate de ANEVAR. „Studiile de piață vin în favoarea noastră, a membrilor ANEVAR. Acestea conțin elemente de sprijin, care îi ghidează pe membri în ce ceea ce trebuie să aibă în vedere atunci când le elaborează”, a mai spus Radu Timbuș. De asemenea, a subliniat căstudiile de piață nu conțin valori de piață individuale ale fiecărui bun imobil dintr-o arie geografică, deoarece aceasta ar presupune evaluarea fiecărei proprietăți în conformitate cu Standardele de evaluare a bunurilor. Au fost prezentate și unele exemple de limitări obiective legate de studiile de piață, în zona monumentelor istorice.

  • Pavel ȘUȘARĂ – Critic și istoric de artă | Evaluator ANEVAR și Președinte AEEAR, a abordat o temă importantă: Piața de artă și paraziții ei. Acesta a extins discuția mai veche despre falsuri și imposturi, cele care favorizează riscul pieței de artă, la oportuniștii agresivi din acestui domeniu.

  • Dalina BĂDESCU – Evaluator ANEVAR și AEEAR a prezentat tema: Arhitectura memorială românească sau „arhitectura memoriei”, de la geneză la valoarea de piață.

  • Prof. Dr. Valery V. YAKUBOVSKY - MRICS, REV, Vicepreședinte PUAVS (Asociaţia Pan - Ucraineană a specialiștilor în evaluare), a intervenit prin platforma zoom, prezența sa nefiind posibilă din cauza conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei. Prezentarea sa a descris specificul metodologiei și practicii în evaluarea patrimoniului cultural istoric din Ucraina, respectiv starea actuală a acestuia.Prezentarea sa a fost elaborată în colaborare cu Dr. Stepan MAKSIMOV – Președinte PUAVS (Asociaţia Pan - Ucraineană a specialiștilor în evaluare).

  • Bogdan RUSE – Vicepreședinte ANEVAR | Senior Manager Fairvalue Consulting SRL a prezentat studii de caz ce reflectă provocările des întâlnite în practica evaluării bunurilor din patrimoniul cultural-istoric, precum identificarea datelor de piață necesare evaluării, informații care foarte rar sunt disponibile la nivel public.

Conferința a fost precedată, în 28 octombrie, de seminarul „Teme la zi în evaluare. Gândire critică”. Lectorii Adrian Vascu și prof. univ. dr. Dumitru Borțun au susținut ultima ediție a acestui seminar, cu o prezență foarte mare a membrilor ANEVAR.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături pe parcursul acestor două zile.

PROGRAMUL SEMINARELOR DE PREGĂTIRE CONTINUĂ – toamnă 2022

PROGRAMUL SEMINARELOR DE PREGĂTIRE CONTINUĂ – toamnă 2022

Programul de pregătire continuă pentru toamna anului 2022 conține:

  1. Seminare cu predare la sală – acestea au avut loc în luna octombrie în filialele ANEVAR

  2. Seminare cu predare online – organizate în luna noiembrie pe platforma ZOOM

  3. Testări online – disponibile pe tot parcursul perioadei

  4. Conferințe

Toate detaliile sunt disponibile aici.

Ultima ediție a seminarului „Teme la zi în evaluare. Gândire critică”lectori: Adrian Vascu și prof. univ. dr. Dumitru Borțun, a avut loc la Suceava.

RECOMANDĂRI DE ELABORARE A STUDIILOR DE PIAȚĂ PREVĂZUTE LA ART. 111 DIN CODUL FISCAL

RECOMANDĂRI DE ELABORARE A STUDIILOR DE PIAȚĂ PREVĂZUTE LA ART. 111 DIN CODUL FISCAL

Prin Legea nr. 301/2021 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal art. 111 alin. (4) și (5) din Codul fiscal au fost modificate în sensul stabilirii responsabilității întocmirii studiilor de piață în sarcina evaluatorilor autorizați. Această modificare a fost adoptată direct în Parlament, fără consultarea ANEVAR.

Ne aflăm, așadar, într-o situație atipică modului de desfășurare a activității unei asociații profesionale, situație caracterizată printr-o modificare semnificativă a legislației fiscale care a produs o modificare și în legislația care guvernează activitatea de evaluare fără consultarea/avizarea corpului profesional care o gestionează.

În această circumstanță excepțională, ANEVAR s-a văzut în situația de a-și exercita atribuțiile generale stabilite prin OG nr. 24/2011 prin instrumentele legale pe care le are la dispoziție.

Astfel, ținând cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, cu modificările şi completările ulterioare care stabilește că Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România este autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România și că reprezintă interesele profesiei de evaluator autorizat la nivel naţional şi internaţional, Consiliul director al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România a adoptat o hotărâre care conține Recomandări pentru elaborarea studiilor de piață prevăzute la art. 111 din Codul fiscal, pe care le puteți accesa aici.

Subliniem câteva aspecte:

  • recomandările au fost elaborate cu scopul de a distinge foarte clar diferențele dintre activitatea de evaluare și activitatea de colectare de informații care alcătuiesc studiile de piață

  • dezideratul recomandărilor este de a-i informa pe toți cei interesați despre limitele obiective ale acestor studii de piață, limite care există aprioric, cu precădere din cauza limitării informațiilor existente pe piață

  • utilizarea parțială a studiilor poate induce în eroare prin prisma semnificației și relevanței valorilor selectate

  • cu excepția situațiilor prevăzute de lege, studiile de piață nu pot fi utilizate ca sursă de informații/valori de referință pentru elaborarea sau verificarea rapoartelor de evaluare, în nicio circumstanță

UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA ORGANIZEAZĂ ÎN PARTENERIAT CU COMISIA DE BUGET, FINANȚE ȘI BĂNCI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, CEA DE A XV-A EDIȚIE A CONFERINȚEI „ZIUA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA“

UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA ORGANIZEAZĂ ÎN PARTENERIAT CU COMISIA DE BUGET, FINANȚE ȘI BĂNCI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, CEA DE A XV-A EDIȚIE A CONFERINȚEI „ZIUA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA“

Miercuri, 2 noiembrie 2022, Uniunea Profesiilor Liberaledin România organizează în parteneriat cu Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, la Sala de ședințe a acestei Comisii, cea de a XV-a ediție a Conferinței „Ziua Profesiilor Liberale din România“.

Tema Conferinței este „Capital versus responsabilitate și independență în domeniul profesiilor liberale” și are ca scop realizarea unui dialog între reprezentanții asociațiilor profesionale și cei ai autorităților publice cu responsabilități și competențe în domeniul de reglementare cu privire la participarea investitorilor financiari la capitalul societăților profesioniștilor liberali, element de natură să afecteze independența și responsabilitatea acestora.

La eveniment vor participa reprezentanți ai ministerelor care au în coordonare profesii liberale, ai Comisiilor de buget, finanțe, bănci și juridice ale celor două Camere ale Parlamentului și ai asociațiilor de profesii liberale.

Lucrările Conferinței vor începe la ora 10:00 și se vor încheia la ora 13:00.

Evenimentul va fi difuzat pe pagina de internet a Camerei Deputaților - www.cdep.ro, iar ulterior înregistrarea va fi urmărită pe aceeași pagină de internet.

Relații în legătură cu evenimentul se pot obține la telefon 021.312.45.82 sau în scris, pe adresa de e-mail: uplr@uplr.ro.

SEMINAR WAVO - 10 NOIEMBRIE, ORA 14:00

SEMINAR WAVO - 10 NOIEMBRIE, ORA 14:00

În luna noiembrie, WAVO organizează webinarul cu tema „Tendințe pe piețele bunurilor imobile și provocări în evaluare în perioada pre și post pandemică”.

Webinarul va avea loc joi, 10 noiembrie 2022, între orele 14:00-15:00, și se va desfășura pe platforma ZOOM, exclusiv în limba engleză.

Speakerul acestui webinar este dl. Bogdan Mitroi, evaluator ANEVAR EI, MAA - EPI, EBM, VE-EPI & Director Evaluare Colliers Romania.

Înscrierea este gratuită pentru membrii ANEVAR, iar participarea la eveniment este echivalată cu 2 ore de pregătire continuă, în urma promovării unui test.

Mai multe detalii despre webinar, precum și formularul de înscriere sunt disponibile aici. Pentru înscriere, la opțiunea „Category” vă rugăm să alegeți „WAVO member organisation”.

OFERTĂ CARTE - perioada 1-30 noiembrie 2022 - magazin.iroval.ro

OFERTĂ CARTE - perioada 1-30 noiembrie 2022 - magazin.iroval.ro

Magazinul IROVAL vă oferă posibilitatea achiziționării unor volume importante pentru desfășurarea activității dumneavoastră, la un preț special, în perioada 1-30 noiembrie. Stocul este limitat. De aceea, campania se va încheia la finalul perioadei promoționale sau odată cu epuizarea cărților din stoc.

Astfel, vă invităm să accesați pagina web: magazin.iroval.ro și să comandați online cărțile din ofertă sau orice altă noutate editorială.

Activitatea internațională a ANEVAR

Activitatea internațională a ANEVAR

TEGoVA a organizat Adunarea Generală a Membrilor la Atena, în perioada 21-22 octombrie.

O delegație condusă de Președintele ANEVAR, Radu Timbuș, a reprezentat Asociația la întâlnirea cu profesioniștii din Europa și alte state. În cadrul acestui eveniment au fost lansate Standardele Europene de Evaluare a Bunurilor Mobile, un set de standarde care oferă o perspectivă generală asupra bunelor practici în domeniu. În România, se aplică, cu caracter de obligativitate, Standardele de evaluare a bunurilor, elaborate și aprobate de ANEVAR.

„Standardele de evaluare a bunurilor mobile (EVS-PME 2022) sunt deopotrivă ancorate în tradiția și cultura Blue Book – au același format și conțin principiile centrale ale evaluării din toate Blue Books – și totuși sunt foarte diferite, din natura însăși a bunurilor mobile și pentru că sunt copilul forțelor economice și politice care nu ieșiseră încă la suprafață în perioada nașterii și dezvoltării EVS 2020 (Standardele Europene de Evaluare) și EBVS 2020 (standardele europene de Business Valuation)”, scria Konstantinos P. Pallis, președintele boardului pentru Standardele Europene de Bunuri Mobile și membru în boardul TEGoVA, în cel mai recent număr al European Valuer, publicație editată de TEGoVA.

EVENIMENTE VIITOARE

Următorul eveniment este: Întâlnirea anuală a membrilor corporativi (10 decembrie, Poiana Brașov)

Schimbul permanent de cunoștințe profesionale reprezintă o componentă de bază a excelenței în activitatea profesională. Cu atât mai mult cu cât criza sanitară și cea provocată de conflictual armat au crescut gradul de incertitudine în toate domeniile, iar singura modalitate de a rămâne conectat la realitățile economice fiind accesul la informații culese din surse sigure. Vă așteptăm cu teme și speakeri de valoare la conferințele noastre!

Pentru detalii, urmăriți Newsletter-ul nostru, pagina de web – www.anevar.ro și conturile oficiale de Social Media – Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Youtube.

CONSULTAȚI PERIODIC SITE-UL OFICIULUI NAȚIONAL PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR (ONPCSB)!

Actele normative UE și ONU privind sancțiunile și măsurile restrictive sunt accesibile pe site-ul ONPCSB, pe prima pagină , precum și la rubrica „ Sancțiuni Internaționale ”.

Aceste documente trebuie avute în vedere în contextul măsurilor de cunoaștere a clientelei, pe care le aplicați conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

POZIȚIA OFICIALĂ ANEVAR

Punctele de vedere oficiale ale Asociației cu privire la diverse aspecte ce vizează profesia de evaluator pot fi consultate aici.

Newsletter-ul și în spațiul oficial ANEVAR de social media

Citiți Newsletter-ul nostru și în paginile oficiale ale ANEVAR de Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram și YouTube. Conectați-vă cu noi prin intermediul celor patru conturi de social media și veți primi în timp real toate informațiile despre evenimentele și activitățile Asociației!

Ne găsiți aici:

Informatii de contact ANEVAR

Sediul central
Str. Scarlatescu nr. 7, sector 1, Bucuresti, 011158

Telefon:    +4 021 315 6564    +4 021 315 6505
Fax:    +4 021 311 1340
E-mail:    anevar@anevar.ro
Program:    Luni - Joi: 09:00 - 17:30
Vineri: 09:00 - 15:00

Pentru informatii de contact privind filialele asociatiei, va rugam sa vizitati site-ul nostru.

Despre Newsletter

Newsletter-ul ANEVAR este o publicatie lunara in care va prezentam articole din domeniul evaluarilor si noutati despre organizatia noastra.

Daca doriti sa nu mai primiti acest newsletter, va rugam sa urmati instructiunile din pagina dupa ce dati click pe cuvantul DEZABONARE.

Despre ANEVAR

ANEVAR a luat ființă în anul 1992, ca asociaţie profesională neguvernamentală, independentă, conform prevederilor legale în vigoare la acea dată, iar în anul 2011 profesia de evaluator autorizat a fost reglementată prin Ordonanța Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, ANEVAR fiind constituită ca organizație profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de actul normativ mai sus menționat.

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are drept scop organizarea, coordonarea și autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea și protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale și a unui înalt nivel de calificare profesională, precum și promovarea standardelor, metodelor și tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizați.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa vizitati site-ul nostru www.anevar.ro