Poziția Oficială a Asociației

Poziția Oficială a Asociației

Această pagină este dedicată punctelor de vedere oficiale ale Asociației asupra unor aspecte referitoare la activitatea de evaluare sau asupra unor probleme de interes public.

Punct de vedere al ANEVAR referitor la „aprecierea riscurilor fizice” în activitatea de evaluare pentru garantarea împrumutului

Punctul de vedere al ANEVAR referitor la „aprecierea riscurilor fizice” în activitatea de evaluare pentru garantarea împrumutului poate fi consultat aici.

Corespondența Ministerul Finanțelor – ANEVAR cu privire la realizarea Studiilor de piață – martie 2023
Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România referitor la discuțiile din spațiul public cu privire la schimbarea sistemului de impozitare a clădirilor prin care valoarea impozabilă va fi preluată din Grila notarilor

Punctul de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România referitor la discuțiile din spațiul public cu privire la schimbarea sistemului de impozitare a clădirilor prin care valoarea impozabilă va fi preluată din „Grila notarilor” poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind aplicarea GEV 500 - Determinarea valorii impozabile a clădirilor

Punctul de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind aplicare GEV 500 - Determinarea valorii impozabile a clădirilor (octombrie 2018) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România cu privire la caietul de sarcini având ca obiect achiziționarea serviciilor de evaluare a unor imobile

Punctul de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România cu privire la caietul de sarcini având ca obiect achiziționarea serviciilor de evaluare a unor imobile (august 2018) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România cu privire la verificarea evaluării

Punctul de vedere al ANEVAR cu privire la verificare evaluării (august 2018) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind studiile de piață realizate de către Camerele Notarilor Publici

Punctul de vedere al ANEVAR privind studiile de piață realizate de către Camerele Notarilor publici (septembrie 2017) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind utilizarea metodei comparației prin bonitare

Punctul de vedere al ANEVAR privind comparația prin bonitare (3 august 2017) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind metodologia de calcul al ratei de actualizare anexată ordinului nr. 842/175/2016 privind aprobarea metodologiei de calcul al ratei de actualizare ce va fi utilizat

Punctul de vedere al ANEVAR privind metodologia de calcul aratei de actualizare (aprilie 2017) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind modul de interpretare a standardelor de evaluare

 Punctul de vedere al ANEVAR privind modul de interpretare a standardelor de evaluare (12 ianuarie 2017) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind data evaluării versus data raportului de evaluare în evaluarea pentru impozitare

Punctul de vedere al ANEVAR privind data evaluării vs. data raportului de evaluare în evaluarea pentru impozitare (aprilie 2017) poate fi consultat aici.

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind luarea în considerare în calculul valorii de impozitare a evaluărilor realizate în interiorul celor 5 ani pentru persoane fizice, respectiv 3 ani pentru persoane j

Punctul de vedere al ANEVAR privind luarea în considerare în calculul valorii de impozitare a evaluărilor realizate în interiorul celor 5 ani pentru persoane fizice, respectiv 3 ani pentru persoane juridice de la precedenta evaluare (aprilie 2017) poate fi consultat aici.

Punctul de vedere al ANEVAR privind obligativitatea respectării standardelor de evaluare în România în activitatea de estimare a valorii bunurilor

Pentru a veni întâmpinarea celor care au neclarități în ceea ce privește obligativitatea aplicării standardelor de evaluare adoptate de către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România în virtutea prevederilor legale, Consiliul director a analizat actele normative în materie şi a emis un punct de vedere pe care îl puteţi vizualiza aici. (21 februarie 2014)

Punct de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind evaluarea bunurilor culturale

Punctul de vedere al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România privind evaluarea bunurilor culturale (13 ianuarie 2017) poate fi consultat aici.

Punctul de vedere al ANEVAR privind monitorizarea activității de evaluare desfășurată de evaluatorii autorizați, numiți de către Oficiul Registrului Comerțului să stabilească prețul acțiunilor care se tranzacționează pe Piața Rasdaq

Punctul de vedere al ANEVAR privind monitorizarea activității de evaluare desfășurată de evaluatorii autorizați, numiți de către Oficiul Registrului Comerțului să stabilească prețul acțiunilor care se tranzacționează pe Piața Rasdaq sau pe piața valorilor mobiliare necotate poate fi consultat aici. (16 ianuarie 2015)

Poziția oficială a ANEVAR cu privire la evaluările efectuate conform Legii 151/2014 (pentru delistarea de la sistemul de tranzacționare Rasdaq)

Poziția oficială a ANEVAR cu privire la evaluările efectuate conform Legii 151/2014 (pentru delistarea de la sistemul de tranzacționare Rasdaq) poate fi consultată aici. (15 aprilie 2015)

Puteți vedea aici adresa transmisă de ANEVAR către Autoritatea de Supraveghere Financiară referitor la monitorizarea rapoartelor de evaluare întocmite de către evaluatorii autorizați, membri ANEVAR, numiți de oficiile registrului comerțului pentru stabilirea prețului acțiunilor care se tranzacționează pe piața Rasdaq sau pe piața valorilor mobiliare necotate. (30 aprilie 2015)

Inițiativă ANEVAR, în premieră în țara noastră: Toate informaţiile din rapoartele de evaluare - sintetizate într-o bază de date (Interviu cu Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR în perioada 2014-2015)

Pentru o supraveghere cât mai bună şi pentru obţinerea independenţei evaluatorilor, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) doreşte să implementeze o bază de date care să conţină o sinteză cu informaţiile care nu sunt confidenţiale din fiecare raport de evaluare întocmit pentru garantarea împrumutului în ţara noastră.

Odată ce vor fi centralizate toate informaţiile din rapoartele evaluatorilor, va putea fi creat cel mai curat indice imobiliar, este de părere Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR în perioada 2014-2015.

Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că au existat situaţii în care ofiţerii de credit au solicitat evaluatorilor să atribuie valori nereale bunurilor evaluate: „Ca şi în cazul băncilor din Statele Unite ale Americii, unii ofiţeri de credit aveau bonusuri reprezentând un anume procent din cât vindeau, iar interesul lor să vândă era maxim, punând, astfel, presiune pe evaluatori să atribuie o valoare mai mare, pentru ca ei să poată să dea credite”.

Citește și continuarea în Bursa

Punctul de vedere al ANEVAR privind modul în care se poate desfăşura activitatea de evaluare în România de către persoanele juridice

1 octombrie 2014: Având în vedere numeroasele solicitări de clarificare venite din rândul propriilor membri referitoare la modul în care se poate desfăşura activitatea de evaluare de către persoanele juridice, Consiliul director a analizat prevederile legale incidente în materie şi a emis un punct de vedere pe care îl puteţi vizualiza aici.

Subliniem faptul că acest punct de vedere nu vizează persoanele fizice autorizate sau alte astfel categorii fără personalitate juridică.

COMPLETAREA
Punctului de vedere al ANEVAR privind modul în care se poate desfăşura activitatea de evaluare în România de către persoanele juridice

În completarea Punctului de vedere al ANEVAR privind modul în care se poate desfăşura activitatea de evaluare în România de către persoanele juridice, emis la data de 1 octombrie 2014, publicăm:

  1. Decizia nr. 44/C9/2756/10.01.2020 a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, care reține faptul că în speța supusă analizei, în condițiile în care la licitație participau și persoane juridice, se impunea ca și acestea să fie evaluatori autorizați – deţinători ai autorizaţiei de membru corporativ ANEVAR, în conformitate cu prevederile OG nr. 24/2011, nefiind suficientă prezentarea unor evaluatori autorizați - persoane fizice în cadrul documentației depuse.
  2. Decizia civilă nr. 302/11.05.2020 a Curții de Apel Timișoara, care confirmă opinia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor menționată mai sus.
Punctul de vedere al ANEVAR privind introducerea prin Legea nr. 221/2013 a prevederilor care completează art. 25 din Ordonanța Guvernului României nr. 24/2011

12 august 2013: Având în vedere introducerea prin Legea nr. 221 din 2013 a unor prevederi care vin în completarea articolului 25 din Ordonanța Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România a adoptat un punct de vedere pe care l-a exprimat prin intermediul unor adrese oficiale înaintate celor două camere ale Parlamentului României.

Poziția oficială a Asociației în această privință este exprimată prin intermediul documentului atașat - click aici

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz