NEWSLETTER DECEMBRIE 2022
 
Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România
 
 
Știri ◾ CONFERINŢA „EVALUAREA PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ ȘI PENTRU IMPOZITARE” - CLUJ-NAPOCA, 14 IANUARIE 2023 ◾ REVISTA VALOAREA – EDIȚIE ANIVERSARĂ! ◾ NOUTĂȚI REFERITOARE LA LEGEA DE APROBARE A ORDONANȚEI GUVERNULUI NR. 16/2022 PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA LEGII NR. 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL, ABROGAREA UNOR ACTE NORMATIVE ȘI ALTE MĂSURI FINANCIAR-FISCALE ◾ DISTRIBUIREA ÎNSEMNELOR DE MEMBRU ANEVAR PENTRU ANUL 2023 ◾ INSTRUCȚIUNI DE COMPLETARE A FORMULARELOR DE RAPORTARE A ACTIVITĂȚII DE EVALUARE ÎN ANUL 2022
 
Evenimente viitoare
 
Poziția oficială ANEVAR
 
Newsletter-ul și în spațiul oficial ANEVAR de social media
 

CONFERINŢA „EVALUAREA PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ ȘI PENTRU IMPOZITARE” - CLUJ-NAPOCA, 14 IANUARIE 2023

CONFERINŢA „EVALUAREA PENTRU RAPORTARE FINANCIARĂ ȘI PENTRU IMPOZITARE” - CLUJ-NAPOCA, 14 IANUARIE 2023

Începem anul 2023 cu un eveniment important. Vă așteptăm la Cluj-Napoca, să dezbatem subiectele la zi din sfera activității de evaluare, în prezența speakerilor și a invitaților noștri.

Cea de-a 16-a ediție a conferinţei „Evaluarea pentru raportare financiară și pentru impozitare” va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, sâmbătă, 14 ianuarie 2023, începând cu ora 09:00.

Speakeri:

  • Radu TIMBUȘ – Președinte ANEVAR | Director EVAL TRANSILVANIA CONSULTING SRL

  • Adrian VASCU – Preşedinte al Comisiei de calificare şi atestare profesională | Președinte ANEVAR 2008-2009 și 2014-2015 | Senior Partner VERIDIO SRL

  • Sorin PETRE – Președinte ANEVAR 2020-2021| Partner PricewaterhouseCoopers

  • Filip STOICA – Președinte ANEVAR 2010-2011 | Director ELF EXPERT SRL

  • Daniel MANAŢE - Preşedinte ANEVAR 2016-2017 | Președinte Comisia de Etică și Disciplină ANEVAR

  • Ioan BERCU – Lector ANEVAR | Director General NEOCONSULT VALUATION SRL

  • Mircea Cornel MUREȘAN - Evaluator autorizat, Filiala Nord-Vest

Formularul de înscriere este disponibil pe pagina resurse.anevar.ro, Secţiunea Evenimente.

Ne revedem la Cluj!

Detaliile sunt disponibile aici.

REVISTA VALOAREA – EDIȚIE ANIVERSARĂ!

REVISTA VALOAREA – EDIȚIE ANIVERSARĂ!

Acest număr este dedicat aniversării celor 30 de ani de la înființarea ANEVAR. Este o ediție dublă (numerele 36 și 37 ale revistei sunt unite într-o sigură apariție) și cuprinde toate evenimentele din a doua jumătate a anului, rapoartele pentru Q2 și Q3 și o scurtă istorie a Asociației, însoțită de gândurile președinților ANEVAR care au răspuns invitației noastre de a marca printr-un articol aniversarea #ANEVAR30.

ANEVAR a luat naștere acum 30 de ani, odată cu apariția profesiei de evaluator în România. De atunci, eforturile celor implicați în zonele de decizie s-au concentrat pe consolidarea imaginii și a caracterului său de asociație de utilitate publică, pe pregătirea profesională intensă și de cea mai bună calitate a membrilor săi, pe elaborarea periodică a Standardelor de evaluare, ce reprezintă cele mai bune practici în evaluare atât la nivel național, cât și internațional. De asemenea, strategia Asociației a fost de a supraveghea buna desfășurare a activității membrilor și de a colabora cu cât mai multe și mai diverse organizații din țară și din afara ei, cu instituții ale statului și cu alți profesioniști din domenii conexe. Evoluția permanentă și puterea de a ne adapta la noi reguli impuse de provocările iminente au adus la recunoașterea și aprecierea calității activității Asociației în rândul celor care beneficiază de serviciile oferite de membrii noștri.

<Pentru a înțelege timpul, nu-i de ajuns să ne gândim la el din afară, e nevoie să înțelegem că în fiecare moment al experienței noastre ne situăm înăuntrul timpului>, spune Carlo Rovelli (despre care The Times Magazine scria că este „omul de știință considerat următorul Stephen Hawking”), în volumul Ordinea Timpului.

Tot astfel, pentru a înțelege timpul scurs în cei 30 de ani și principalele repere ale istoriei Asociației, este nevoie să apelăm la memoria și perspectiva celor care le-au trăit și le-au făcut posibile.

Fiecare dintre ei s-a confruntat și a răspuns provocărilor inerente fiind concentrați către interesele membrilor și urmărind scopul menținerii imaginii pozitive a ANEVAR. Fiecare a dat o direcție și a implementat propria strategie, neafectând ceea ce predecesorii construiseră înaintea sa. Fiecare președinte a adus un plus de Valoare în ceea ce numim „istoria” ANEVAR. Fiecare membru a adus plus Valoare corpului profesional prin calitatea muncii sale, prin reprezentarea corectă și etică a breslei și prin implicarea sa în activitățile curente ale Asociației.

Raluca Șlicaru, Redactor coordonator al Revistei VALOAREA

La mulți ani, evaluatori din România!

NOUTĂȚI REFERITOARE LA LEGEA DE APROBARE A ORDONANȚEI GUVERNULUI NR. 16/2022 PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA LEGII NR. 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL, ABROGAREA UNOR ACTE NORMATIVE ȘI ALTE MĂSURI FINANCIAR-FISCALE

NOUTĂȚI REFERITOARE LA LEGEA DE APROBARE A ORDONANȚEI GUVERNULUI NR. 16/2022 PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA LEGII NR. 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL, ABROGAREA UNOR ACTE NORMATIVE ȘI ALTE MĂSURI FINANCIAR-FISCALE

Legea de aprobare a Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1228 din data de 20 decembrie 2022.

Link: https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--1228--2022.html.

Așadar, intrarea în vigoare a modificării articolelor din OG nr. 16/2022 cu privire la calculul impozitului clădirilor prin raportare la Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate deUniunea Naţională a Notarilor Publici din România este prorogată până în data de 1 ianuarie 2025.

În aceste condiții, se aplică în continuare Standardele de evaluare, ediția 2022 și anume GEV 500 - Determinarea valorii impozabile a clădirilor.

DISTRIBUIREA ÎNSEMNELOR DE MEMBRU ANEVAR PENTRU ANUL 2023

DISTRIBUIREA ÎNSEMNELOR DE MEMBRU ANEVAR PENTRU ANUL 2023

Însemnele de membru titular și membru acreditat(legitimaţia şi parafa), precum şi autorizaţiile de membru corporativ aferente anului 2023, vor fi puse la dispoziţia membrilor începând cu luna ianuarie 2023, în temeiul art. 7 şi art. 13 din Procedura privind dobândirea, menţinerea, pierderea calităţii de membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, precum şi a altor prevederi referitoare la modificări ale statutului de membru al acestei asociaţii, aprobată prin hotărârea HCD nr. 19/2014, cu modificările ulterioare.

Însemnele de membru titular și membru acreditat

Legitimaţiile de membru şi parafele se pun la dispoziţia membrilor titulari și acreditați la începutul fiecărui an, cu următoarele condiţii:

  • achitarea cotizaţiei aferente anului pentru care sunt valabile legitimaţiile şi parafele în cuantumul stabilit de către Consiliul director - click aici ;

  • efectuarea celor 20 de ore de pregătire continuă, aferente anilor anteriori pentru care sunt valabile legitimaţiile şi parafele;

  • completarea raportului de activitate aferent anului anterior pentru care sunt valabile legitimaţiile şi parafele Anexa 1, Anexa 2 sau Anexa 3, disponibile în contul de pe platforma resurse.anevar.ro). Click aici pentru instrucțiuni de completare a formularelor de raportare a activității de evaluare în anul 2022 .

Membrii titulari și membrii acreditați care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai sus, până la data 20 decembrie 2022 pentru anul 2023, vor intra în posesia însemnelor de membru (legitimaţia de membru titular și parafa) până la data de 10 ianuarie 2023.

Membrii titulari și membrii acreditați care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai sus, după data de 20 decembrie 2022 pentru anul 2023 vor intra în posesia însemnelor de membru în termen de minimum 10 zile de la data confirmării îndeplinirii condițiilor.

Autorizația de membru corporativ

Autorizaţia de membru corporativ se reînnoieşte anual și se pune la dispoziţia membrilor corporativi la începutul fiecărui an, numai cu respectarea următoarelor condiții:

a. achitarea integrală a cotizaţiei de membru corporativ, aferente anului pentru care este valabilă autorizația, în cuantumul stabilit de către Consiliul director - click aici ;
b. menținerea calității de evaluator autorizat, membru titular activ de către administratorul societății;
c. completarea raportului de activitate aferent anului 2022 (Anexa 4, disponibilă în contul de pe platforma resurse.anevar.ro). Click aici pentru instrucțiuni de completare a formularelor de raportare a activității de evaluare în anul 2022 ;
d. prezentarea unui certificat de asigurare de răspundere civilă profesională pentru activitatea de evaluare cu valabilitatea neîntreruptă de la data dobândirii calității de membru corporativ, inclusiv pentru anul în care este valabilă autorizația, având limita de răspundere de minimum 50.000 euro.

Membrii corporativi care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute la alineatul anterior până la data 20 decembrie 2022 pentru anul 2023 vor intra în posesia autorizației de membru corporativ până la data de 10 ianuarie 2023.

Membrii corporativi care îndeplinesc cumulativ condițiile menționate anterior după data de 20 decembrie 2022 pentru anul 2023 vor intra în posesia autorizației de membru corporativ în termen de minimum 10 zile de la data confirmării îndeplinirii condițiilor.

Mai multe informații găsiți aici.

INSTRUCȚIUNI DE COMPLETARE A FORMULARELOR DE RAPORTARE A ACTIVITĂȚII DE EVALUARE ÎN ANUL 2022

INSTRUCȚIUNI DE COMPLETARE A FORMULARELOR DE RAPORTARE A ACTIVITĂȚII DE EVALUARE ÎN ANUL 2022

Formularele online de raportare a activității desfășurate de evaluatorii autorizați în anul 2022 sunt de acum disponibile pentru completare în contul dumneavoastră de pe pagina resurse.anevar.ro, după cum urmează:

Anexa 1 – declarația pe proprie răspundere pentru membrii titulari care nu au desfășurat activitate de evaluare în 2022

Anexa 2 – chestionarul pentru membrii titulari care au desfășurat în cursul anului 2022 activitate de evaluare a bunurilor exclusiv ca angajați sau colaboratori (în regim de activitate dependentă) ai unor societăți comerciale

Anexa 3 – chestionarul pentru membrii titulari care au desfășurat în cursul anului 2022 activitatea de evaluare în nume propriu, inclusiv pentru instanţe judecătoreşti sau în nume propriu + în regim de colaborator (subcontractor)

Anexa 4 – chestionarul pentru membrii corporativi

Toate informațiile necesare completării acestor formulare online sunt disponibile aici.

EVENIMENTE VIITOARE

Următorul eveniment este: Conferința „Evaluarea pentru raportare financiară și pentru impozitare” – 14 ianuarie 2023, Cluj-Napoca

Schimbul permanent de cunoștințe profesionale reprezintă o componentă de bază a excelenței în activitatea profesională. Cu atât mai mult cu cât criza sanitară și cea provocată de conflictual armat au crescut gradul de incertitudine în toate domeniile, iar singura modalitate de a rămâne conectat la realitățile economice fiind accesul la informații culese din surse sigure. Vă așteptăm cu teme și speakeri de valoare la conferințele noastre!

Pentru detalii, urmăriți Newsletter-ul nostru, pagina de web – www.anevar.ro și conturile oficiale de Social Media – Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Youtube.

CONSULTAȚI PERIODIC SITE-UL OFICIULUI NAȚIONAL PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA SPĂLĂRII BANILOR (ONPCSB)!

Actele normative UE și ONU privind sancțiunile și măsurile restrictive sunt accesibile pe site-ul ONPCSB, pe prima pagină , precum și la rubrica „ Sancțiuni Internaționale ”.

Aceste documente trebuie avute în vedere în contextul măsurilor de cunoaștere a clientelei, pe care le aplicați conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

POZIȚIA OFICIALĂ ANEVAR

Punctele de vedere oficiale ale Asociației cu privire la diverse aspecte ce vizează profesia de evaluator pot fi consultate aici.

Newsletter-ul și în spațiul oficial ANEVAR de social media

Citiți Newsletter-ul nostru și în paginile oficiale ale ANEVAR de Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram și YouTube. Conectați-vă cu noi prin intermediul celor patru conturi de social media și veți primi în timp real toate informațiile despre evenimentele și activitățile Asociației!

Ne găsiți aici:

Informatii de contact ANEVAR

Sediul central
Str. Scarlatescu nr. 7, sector 1, Bucuresti, 011158

Telefon:    +4 021 315 6564    +4 021 315 6505
Fax:    +4 021 311 1340
E-mail:    anevar@anevar.ro
Program:    Luni - Joi: 09:00 - 17:30
Vineri: 09:00 - 15:00

Pentru informatii de contact privind filialele asociatiei, va rugam sa vizitati site-ul nostru.

Despre Newsletter

Newsletter-ul ANEVAR este o publicatie lunara in care va prezentam articole din domeniul evaluarilor si noutati despre organizatia noastra.

Daca doriti sa nu mai primiti acest newsletter, va rugam sa urmati instructiunile din pagina dupa ce dati click pe cuvantul DEZABONARE.

Despre ANEVAR

ANEVAR a luat ființă în anul 1992, ca asociaţie profesională neguvernamentală, independentă, conform prevederilor legale în vigoare la acea dată, iar în anul 2011 profesia de evaluator autorizat a fost reglementată prin Ordonanța Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, ANEVAR fiind constituită ca organizație profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de actul normativ mai sus menționat.

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are drept scop organizarea, coordonarea și autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea și protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale și a unui înalt nivel de calificare profesională, precum și promovarea standardelor, metodelor și tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizați.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa vizitati site-ul nostru www.anevar.ro