Dosar disciplinar 13 / 2023
Sesizarea: formulată de o persoană fizică, are ca obiect un raport de expertiză tehnică judiciară întocmit de către un expert tehnic judiciar în cadrul unui dosar de instanță. Sesizarea este formulată în calitate de reclamant în dosarul nr. x aflat pe rolul Judecătoriei y, având ca obiect obligația de a face.
Se precizează că expertul tehnic numit de către instanță a întocmit raportul de expertiză cu nerespectarea prevederilor legale, motiv pentru care se solicită declanșarea procedurii disciplinare, cercetarea faptei ce face obiectul sesizării.
În susținerea sesizării se depune, în copie, raportul de expertiză tehnică judiciară, alte acte din dosarul de instanță.
Procedura disciplinară a parcurs toate cele trei etape de cercetare disciplinară, în urma cărora a rezultat faptul că:
- Sesizarea formulată este îndreptată împotriva unui expert tehnic judiciar care a întocmit un raport de expertiză tehnică judiciară, la solicitarea instanței de judecată, cu obiectivele fixate de către instanță.
- Numirea persoanei care a întocmit raportul de expertiza tehnica judiciară s-a realizat în considerarea calității acesteia de expert tehnic judiciar, și nu de evaluator autorizat, membru titular ANEVAR, experții tehnici judiciari fiind abilitați prin lege să întocmească expertize tehnice judiciare.
- În cuprinsul raportului de expertiză tehnică judiciară nu se fac referiri la standardele de evaluare ANEVAR.
- Raportul de expertiză este semnat de persoana care l-a întocmit în calitate de expert tehnic judiciar.
- Posibilitatea aplicării unei sancțiuni disciplinare de către ANEVAR (dintre cele prevăzute la art. 26 din OG 24/2011) este condiționată de criteriul ca persoana respectivă să fi acționat în calitate de evaluator autorizat, membru ANEVAR.
- Se constată că există un impediment pentru exercitarea acțiunii disciplinare, în sensul art. 23 alin. (2) lit. a) din Regulamentul CED, care impune clasarea sesizării.
Decizie: sesizarea se impune a fi clasată sub aspectul competenței de soluționare.