Dosar disciplinar 6 / 2022
Sesizarea: formulată de o persoană juridică- instituție publică împotriva unui membru titular ANEVAR, având ca obiect un raport de evaluare bunuri din patrimoniul unei societați comerciale.
Criticile aduse raportului de evaluare pornesc de la suspiciunea că bunurile evaluate au fost supraevaluate, în fapt nu a fost efectuată o inspecție a bunurilor prezentate în anexele Raportului de Evaluare, nu au fost oferite informații de pe piață privind mijloace fixe comparabile, nu au fost prezentate informații privind istoricul bunurilor evaluate și nici cum a fost stabilit gradul de uzură. Se arată că RE oferă informații generale despre modul de efectuare a unei evaluări de bunuri mobile, fără a oferi punctual informații despre modalitatea de evaluare a bunurilor.
În susținerea sesizării, autorul acesteia a anexat, în copie, raportul de evaluare supus analizei.
Procedura disciplinară a parcurs toate cele trei etape de cercetare disciplinară, în urma cărora a rezultat faptul că:
- Evaluatorul a întocmit un raport de evaluare de bunuri mobile fără a avea specilizarea respectivă;
- Raportul este neclar, nu respectă în totalitate cerințele standardului de raportare;
- Nu e clar care e obiectul evaluării, scopul, clientul, utilizatorii desemnați - practic nu conține Termenii de referință ai evaluării;
- Bunurile supuse evaluării nu sunt descrise în mod clar, nu există istoricul lor, când au fost achizitionate și cu cât, modul de exploatare; unele aspecte pot fi deduse din analiza tuturor documentelor, dar nu sunt prezentate în mod clar;
- Nu este clar cum au fost estimate CIB-ul și deprecierea;
- Modalitatea în care evaluatorul a înțeles să realizeze lucrarea de evaluare, documentarea făcându-se strict pe baza informațiilor primite de la client, creează suspiciunea rezonabilă a unei înțelegeri cu clientul, determinând în acest mod vicierea concluziilor asupra valorii exprimate în lucrare.
- Se constată săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 12 alin (1) lit. b) din Regulamentul de organizare și funcționare al ANEVAR, aprobat prin HG nr. 353/2012, raportat la pct. 2.4 lit a., c., f., pct. 2.5, lit a. și pct. 2.2. lit b., c. și d. din Codul de Etică al profesiei de evaluator autorizat, aprobat prin Hotărârea Conferinței Naționale nr.1/2012.
Decizie: aplicarea sancțiunii disciplinare suspendarea calității de membru pe o perioadă de 12 luni, prevăzută la art. 26 lit c) din O.G. nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, cu modificările și completările ulterioare.