Dosar disciplinar 19 / 2022

Etică Spețe Dosar disciplinar 19 / 2022

Sesizarea: formulată de o persoană juridică împotriva unui membru titular ANEVAR, având ca obiect un raport de evaluare proprietate imobiliară construcție  - evaluare în procedura falimentului.
Criticile aduse de autorul sesizării se referă la faptul că evaluatorul a evaluat imobilul dându-i o valoare fără teren, metoda de calcul folosită este neadecvată, inspecția s-a realizat din exterior, nu au fost luate în calcul toate dotările imobilului.

În susținerea sesizării astfel formulate, autorul acesteia a depus, în copie, raportul de evaluare reclamat.

Procedura disciplinară a parcurs toate cele trei etape de cercetare disciplinară, constatându-se:

  • din analiza raportului de evaluare în contextul faptelor sesizate și a discuțiilor purtate cu evaluatorul, s-a constatat că acesta conține neconformități/abateri de la standardele de evaluare a bunurilor: deficiențe în abordarea prin cost; nemotivarea deprecierilor aplicate; nu a analizat influența terenului (proprietatea altora) asupra valorii.
  • erorile identificate ar putea induce în eroare utilizatorul și totodată ar putea influența valoarea.
  • toate aceste neconformități conduc la încălcarea principiilor Codului de etică al profesiei de evaluator autorizat, respectiv Competența profesională - pct. 2.4, lit. c.
  • evaluatorul își poate acoperi lacunele rezultate din analiza raportului de evaluare    printr-o pregătire profesională mai temeinică care să corespundă tipului de activ și abordării în evaluare aplicate.

Decizie: aplicarea sancțiunii disciplinare avertisment cu acțiune corectivă profesională prevăzută de art. 26 lit. b) din OG nr. 24/2011.

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz